grāmatas
Komentējiet

Iepazīstieties, Lupatiņi!

Kopš Krišjāņa valodas attīstība uzņēmusi arvien straujākus tempus, mums aktuālas ir kļuvušas grāmatas. Ja vēl pirms gada pirms gulētiešanas galvenais grāmatu lasītājs biju es pati, tad nu jau aizvien biežāk man grāmata ikvakara gulētiešanas rituālu laikā tiek atņemta, jo dēls apņēmīgi ņem grožus pats savās rokās un labprāt stāsta mammai, kas grāmatu lappusēs attēlots. Man atliek vien cerēt, ka grāmatu entuziasms puikam nekad nepāries.

Tā nu ir sagadījies, ka, lai arī Lupatiņu uzvaras gājiens Latvijas bērnu mājās sācies jau pirms laba laika, mūsu rokās jaunākā no Lupatiņu sērijas grāmatām “Lupatiņu rīts” ir nonākusi tikai tagad. Ar grāmatas varoņiem Krišjānis pats bija jau paguvis iepazīties, pateicoties savai vecvecmāmiņai (!), kura pietiekami labi pārzina portāla YouTube sniegtās iespējas. Tiešsaistē pieejamas vismaz dažas no Lupatiņu cikla animācijas īsfilmām, pārējās savukārt ir pieejamas DVD formātā.

Pirmo reizi ieraugot grāmatu, dēls sajūsmā iesaucās: “Kāāāāķīīīīīs!”. Kaķis ir viens no grāmatas galvenajiem varoņiem un pagaidām, šķiet, arī Krišjāņa favorīts. Kaķis  līdz ar četriem mazajiem Lupatiņiem – Zeķīti, Cimdiņu, Spilventiņu un Lakatiņu vada savas dienas, apgūstot jaunas lietas un izzinot pasauli. Mazie Lupatiņi ir audumu bērniņi no audumu mājiņas un gluži kā visiem bērniņiem viņiem piemīt zinātkāre un vēlme izzināt visu jauno.

Grāmata “Lupatiņu rīts”, kuras autore ir Inese Zandere, stāsta par Lupatiņu saimes grūto rīta cēlienu – par to, kā pamosties, kā apsēsties pie galda un galu galā arī par to, kā uzvesties. Lupatiņu ikdiena ir pilna piedzīvojumu, kuros noraugās viņu uzticamais draugs Kaķis, kurš mazos Lupatiņus mazliet arī uzpasē, lai netiek savārītas pārlieku lielas ziepes.

Page1-MrCat

Stāsts par Lupatiņiem būtībā ietver sevī ideju par to, kā pavisam ikdienišķi priekšmeti var kļūt par fantāzijas avotu aizraujošām rotaļām. Ne velti mums vecākiem bieži sanāk saskarties ar situācijām, kad bērnam lielāku interesi raisa kartona kaste, kurā ir bijusi iepakota dārga rotaļlieta, nevis pati rotaļlieta.

Lupatiņi sākotnēji ir sācies kā kultūras projekts pirmsskolas vecuma bērniem. Līdz šim ir radītas vairākas animācijas īsfilmas, kā arī ar izdevniecības “Liels un mazs” vēlību izdotas divas grāmatas, no kurām pirmā “Kā Lupatiņi mainījās” 2012.gadā saņēma Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu.

Tāpat mazajiem lasītājiem un klausītājiem pieejamas ir arī Lupatiņu dziesmiņas, kuras sacerējis Jēkabs Nīmanis. Citas māmiņas stāsta, ka Lupatiņu CD bieži ir lielisks laika kavēklis garākos pārbraucienos automašīnā, jo mazuļi labprāt klausās Lupatiņu dziesmiņas un dzied tām līdzi. Tas, šķiet, nozīmē, ka mums būs jāiemēģina arī muzikālā Lupatiņu šķautne.

Komentēt